Bucuroși de oaspeții de la UE

La finalul lunii martie, președintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat România și Republica Moldova, întâlnindu-se cu președinții celor două state. În declarația de după întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu şeful statului, Klaus Iohannis, Charles Michel s-a concentrat asupra a trei chestiuni vitale pentru români: 

1. Sprijinul UE acordat Ucrainei

După cum bine știm, Uniunea Europeană este hotărâtă să sprijine Ucraina în lupta sa pentru democrație și independență, oferindu-i sprijin atât financiar, cât și militar și umanitar, până când aceasta își va consolida poziția pe scena internațională. Apelul președintelui Zelenski prin care solicita sprijin militar urgent a primit răspuns pozitiv din partea UE. În plus, au fost recunoscute eforturile României în sprijinul Ucrainei, inclusiv prin primirea a peste 100.000 de refugiați ucraineni și prin crearea unui centru umanitar internațional pentru a facilita tranzitul a peste 70 de misiuni de asistență internațională. Aceste eforturi demonstrează angajamentul ferm al UE și al statelor sale membre de a sprijini Ucraina în lupta sa pentru democrație și libertate.

2. Republica Moldova

După ce, în cadrul reuniunii din 23 martie 2023, Consiliul European a confirmat angajamentul Uniunii Europene de a sprijini Republica Moldova în consolidarea rezistenței, securității, stabilității și economiei sale, precum și în procesul său de aderare la UE, acesta a solicitat Comisiei să prezinte un pachet de sprijin, subliniind sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în contextul în care Rusia și-a intensificat încercările de destabilizare în ultimele luni. 

3. Spațiul Schengen și gestionarea frontierelor

Ultimul subiect atins a inclus spațiul Schengen și importanța gestionării frontierelor externe ale UE, președintele Charles Michel susținând eforturile României de a deveni membru cu drepturi depline. Deși proiectul-pilot al UE pentru controlul frontierelor externe a fost lansat cu succes, iar România face parte din acesta, președintele nu a fost generos cu detaliile. Cea mai recentă actualizare pe această temă a venit din parte unui europarlamenter român, în a doua jumătate a lunii martie. Acesta anunța că în cadrul Parlamentului European va exista o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, propunerea sa fiind aprobată cu prioritate de către Comisia pentru Petiții.

La Chișinău, președintele Consiuliului Europei a reconfirmat faptul că UE este alături de poporul Republicii Moldova în aceste timpuri dificile, când țara este puternic afectată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Iar pentru a dovedi că sprijinul nu constă doar în vorbe, ci și în fapte, doar în ultimul an UE a mobilizat peste un miliard de euro pentru a sprijini rezistența și stabilitatea Moldovei. 

La rândul ei, doamna președinte Maia Sandu a confirmat că Republica Moldova implementează recomandările Comisiei Europene și transpune legislația europeană într-un ritm accelerat, cetățenii fiind conștienți că acesta este un proces complex, dar cu toate acestea își asumă responsabilitatea de a atinge standardele înalte necesare pentru aderarea la UE.

Tot la finalul lunii martie, Președintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni și pe vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil de Pactul Verde European, care s-a mai întâlnit și cu alți demnitari români, miniștri și deputați în Parlamentul European. Discuțiile purtate la București au fost centrate pe: Pactul Verde, PNRR, război și Schengen, Frans Timmermans transmițând clar sprijinul ferm al Comisiei Europene pentru aderarea României la spațiul mult râvnit în cadrul căruia ne-a fost până acum refuzat accesul.

Tu e părere ai? Crezi că vizitele președintelui Consiliului Europei și vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene vor accelera intrarea României în spațiul Schengen sau au fost doar încă o ocazie pentru declarații vagi care nu schimbă cu nimic traseul nostru european?

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Dincolo de interdicție: Necesitatea de a consolida reglementările privind IA în Europa după interzicerea ChatGPT în Italia

Next
Next

UE bagă mâna în buzunarul României