Parte de carte
Educația copiilor este importantă pentru dezvoltarea gândirii critice, a abilităților de rezolvare a problemelor, precum și pentru stimularea creativității, a empatiei și a încrederii de sine. Educația copiilor oferă, de asemenea, oportunitatea de a învăța despre lume și de a dobândi abilități care să îi ajute să aibă succes în viitor. Aceasta ajută la construirea unei baze solide pentru dezvoltarea personală ajutându-i pe copii să-și dezvolte niște scopuri în viață. Nu în ultimul rând, educația poate deschide, de asemenea, ușile către oportunități mai bune de angajare, un salariu mai mare și o viață mai împlinită.
La noi, chestiunea educației a fost mereu problematică. Deși ne batem în piept cu olimpicii care poartă peste hotare stindardul inteligenței românești, testele la firul ierbii ne spun că 42% dintre școlarii din România nu sunt capabili să interpreteze o informație și nu au propriile idei. Chiar dacă pricep cuvintele, nu le înțeleg sensul într-o anumită propoziție. Raportul a fost întocmit în urma completării unor teste standardizate, de către elevi din toate regiunile țării, pe o perioadă de 15 luni. Oare cum am ajuns aici? Cine e de vină? Manuale extrem de greoaie și neactualizate, învățarea mecanică, prea multă materie și prea puțin timp pentru parcurgerea ei în clasă, datina meditațiilor, toate la un loc sau altceva?
Un alt punct dureros al educației din România este și rata de promovare la Bacalaureat. Dacă în ultimul timp am ajuns în jurul a 70%, să nu uităm că acum 10 ani, mai puțin de jumătate dintre elevii care susțineau acest examen reușeau să-l promoveze.
Dacă ținem cont de toate aceste aspecte, e ușor de înțeles de ce Președintele Klaus Iohannis a inițiat proiectul România Educată, „proiectul generațiilor viitoare, fundamentul pe care să putem construi România următorilor 100 de ani. Un proiect de o asemenea importanță pentru destinul unei națiuni trebuie să fie deschis către toți cei care vor să contribuie, cu responsabilitate, pentru a face posibilă punerea lui în practică”. Păcat că proiectul nu a reușit să schimbe nimic în bine, multe persoane calificate considerându-l nu doar un eșec, ci de-a dreptul un faliment dramatic.
Așa că m-am bucurat să descopăr recent că, împreună cu statele membre ale UE, Comisia Europeană s-a angajat să investească €313 milioane în proiectul „Educația nu poate aștepta”, un fond global al Națiunilor Unite pentru educație în situații de urgență și crize prelungite. Acesta sprijină rezultatele educației de calitate pentru fetele și băieții refugiați sau afectați de alte situații de criză, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă. Finanțarea acordată prin intermediul programului „Educația nu poate aștepta” completează alte tipuri de sprijin din partea UE pentru a promova o educație de calitate pentru copii și tineri, astfel încât investițiile UE în domeniul educației în țările fragile în perioada 2021-2027 vor ajunge la €3,2 miliarde.
„Prea mulți copii, în special fete, nu au acces la o educație de calitate care să le ofere instrumentele necesare pentru un viitor mai bun, o cale de ieșire din cercul sărăciei și al disperării. Nu ne putem permite să pierdem această generație. Angajamentele de astăzi vor contribui la a oferi speranță pentru milioane de tineri dintre cei mai vulnerabili[...] Dar să fie clar: eforturile noastre comune nu se pot și nu se vor opri aici” a ținut să precizeze Svenja Schulze, ministrul federal german pentru cooperare economică și dezvoltare.
Mi-ar face plăcere să aflu părerea ta despre sistemul educațional din România, despre cum crezi că am putea să-l îmbunătățim sau despre inițiativele UE în acest sens.