Europa are talent
Uneori sondajele sunt plictisitoare. Cu toate acestea, spun povești fascinante dacă ai răbdare să le parcurgi până la capăt. Studiile demografice relatează povestea vieții noastre. Ele se referă la vârsta pe care o împlinim, la numărul copiilor pe care ne putem aștepta să îi avem, precum și la locul și modul în care ne petrecem viața.
Peste tot în Europa, în ultimii ani, speranța de viață a crescut considerabil. Cu toate acestea, există o tendință constantă de a aduce pe lume mai puțini copii. Deși Europa are rate mai mari de imigrație decât de emigrație, se preconizează că declinul progresiv al populației și al forței de muncă din UE va continua, iar o populație îmbătrânită și în scădere aduce cu sine noi provocări.
Deși tranziția demografică afectează multiple domenii, dacă e să parafrazăm titlul unui show celebru, încă Europenii au talent. Însă talentul trebuie stimulat, cu atât mai mult cu cât UE trece printr-o tranziție demografică importantă. Iar acest lucru este cu atât mai necesar în regiunile afectate de scăderea forței de muncă și de ponderea scăzută a persoanelor cu studii superioare, cât și și în regiunile afectate de plecarea tinerilor. Iată de ce Comisia lansează „mecanismul de stimulare a talentelor”, un program dedicat susținerii regiunilor UE afectate de declinul accelerat al populației în vârstă. Acesta are rolul de a forma, păstra și atrage persoanele, aptitudinile și competențele necesare pentru a contracara impactul tranziției demografice.
Mecanismul este prezentat în Comunicarea privind valorificarea talentelor în regiunile Europei, adoptată în 17 ianuarie 2023 și este prima inițiativă-cheie din acest an care contribuie la Anul European al Competențelor. Comunicarea oferă soluții concrete, adaptate și multidimensionale bazate pe realitățile locului și, inclusiv utilizarea fondurilor și inițiativelor UE existente pentru a proteja regiunile cele mai afectate de tranziția demografică în curs și de efectele sale secundare și pentru a preveni apariția unor disparități teritoriale noi și accentuate în UE.
Un segment semnificativ al populației statelor membre UE a scăzut cu 3,5 milioane de persoane între 2015 și 2020 și se preconizează că va scădea în continuare. Mai mult, 82 de regiuni din 16 state membre (reprezentând aproape 30% din populația UE) sunt grav afectate de această scădere a populației. În acest context, Comisia își propune să dezvolte un mecanism de stimulare a talentelor, bazat pe 8 piloni care vor diversifica economia, vor îmbunătăți accesibilitatea serviciilor, vor spori eficiența administrației publice și vor asigura implicarea autorităților regionale și locale prin strategii specifice bazate pe realitatea locului.
Regiunile care vor găzdui implementarea acestor piloni se confruntă cu provocări structurale specifice, cum ar fi ineficiențele de pe piața forței de muncă, din sistemele de educație, formare și învățare în rândul adulților, performanțele scăzute în domeniul inovării, al guvernanței publice sau al dezvoltării întreprinderilor și accesul redus la servicii. Prin abordarea acestor provocări, regiunile ar putea atrage mai mult personal calificat.
Mai multe dintre aceste regiuni se află deja într-o „capcană a dezvoltării talentelor”, în timp ce celelalte se vor confrunta cu acest risc în viitorul apropiat. Însă dacă rămâne nesoluționată, această situație este capabilă să amenințe prosperitatea UE pe termen lung, iată de ce ar fi bine să fim și noi atenți.