Călătorului îi șade bine cu sustenabilitatea

Fotografie de Clay Banks de pe Unsplash

În ultimul timp, multe orașe și-au pierdut identitatea, devenind o simplă atracție turistică. Activitățile comerciale locale care reprezentau cândva un element de bază al economiei lor au fost înlocuite de francize internaționale. Perioada concediilor de vară a cam trecut, însă dacă plănuiești o excursie pentru weekendul sau vacanța următoare, o nouă platformă online te așteaptă să alegi experiențe sustenabile și responsabile pentru a te simți bine și a sprijini proiectele comunităților locale. 

Fairbnb.coop este o platformă născută din colaborarea activiștilor, programatorilor, cercetătorilor și designerilor inspirați de economia circulară și dezvoltarea sustenabilă, cu scopul de a aduce împreună călătorii și gazdele responsabile, în vederea promovării turismului sustenabil și a comunităților locale. 

Vorbim despre o comunitate bazată pe turism, ceea ce face din ospitalitate un adevărat motor în vederea unei schimbări pozitive la nivel local. Oamenii din spatele platformei colaborează cu autoritățile locale pentru a verifica gazdele și pentru a elabora reguli sustenabile care să protejeze comunitatea de efectele secundare ale turismului. Pe de altă parte, comunitățile locale definesc proiectele sociale care sunt prioritare pentru dezvoltarea lor sustenabilă, iar platforma le sprijină cu resursele generate de turismul local. 

Funcționează exact în același mod ca alte platforme similare, prin rezervarea cazării și a experiențelor pentru un weekend sau o vacanță în care să explorezi alte destinații. Platforma primește un comision pentru fiecare rezervare, dar, spre deosebire de competitori, donează jumătate din comision în favoarea unor proiecte comunitare. Alegerea proiectului care va fi finanțat este la latitudinea celui care face rezervarea; gazda și oaspeții nu suportă costuri suplimentare, iar întreaga comunitate beneficiază. 

Oricine poate prezenta un proiect sau se poate oferi să găzduiască turiști, însă atât proiectele, cât și gazdele de pe platformă trebuie să îndeplinească anumite condiții. În plus, așa cum am menționat anterior, datorită colaborării cu autoritățile, platforma verifică gazdele și gradul în care acestea respectă normele de sustenabilitate.

Evident, scopul principal al platformei este acela de a schimba modul în care oamenii călătoresc, de a contracara efectele negative ale turismului de masă și de a așeza oamenii deasupra profitului. Dar știi ce e și mai interesant? Spre deosebire de alte platforme, unde gazdele pot lista mai multe proprietăți, Fairbnb.coop impune regula unei singure case per gazdă. De asemenea, interzice proprietățile deținute de persoane juridice. 

În timp ce alte platforme doar se laudă cu controale mai stricte ale proprietăților, promițând să verifice fiecare casă pentru a evita înșelătoriile în cadrul cărora oaspeții sunt anunțați că proprietatea rezervată nu mai este disponibilă sau că proprietatea nu corespunde descrierii din anunț, Fairbnb face deja aceste lucruri. 

Platforma are deocamdată un număr limitat de destinații. Dar dacă una dintre acestea s-ar potrivi cu planurile tale de a călători, ți-ai rezerva următoarea vacanța prin intermediul ei?

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Finanțarea publică nu este un sac fără fund: Cazul indicatorilor de performanță în contractele de achiziții publice

Next
Next

Condamnați la exces de plastic