Avem nevoie de orașe vii

Fotografie de Tim Gouw de pe Unsplash

De câte ori citim sau auzim în aceeași propoziție cuvintele inovație și urbanism ne gândim imediat la orașe inteligente, mobilitate sau infrastructură futuristă. Însă e important să ne dăm seama că orașele avansate din punct de vedere tehnologic trebuie, de asemenea, să fie implicate în probleme sociale, ecologice și de sănătate. Orașele cele mai inteligente trebuie să fie și cele mai sensibile la problemele de mediu, de sănătate și sociale, deoarece scopul final al orașului inteligent este acela de a susține și încuraja o civilizație cât mai avansată. Aceasta este provocarea viitorului, iar tehnologia și transformarea digitală nu reprezintă decât instrumentele care să ne ajute să mergem în direcția bună.

Orașul inteligent la scară umană

Felul în care vor arăta orașele inteligente în viitor s-ar putea schimba pentru totdeauna datorită evoluțiilor din domeniul ingineriei, al inovațiilor tehnologice constante, al proiectării și al construcțiilor. Noile moduri în care se realizează conectivitatea ar putea duce la o altă concepție nu doar despre orașe, ci despre viață, în general. De la ideea utopică a unui oraș futurist bazat pe eficiență, ar trebui să trecem la un oraș inteligent conectat și sustenabil, în care tranziția energetică și sursele regenerabile de energie dau tonul.

Din păcate, încă în marile metropole, din cauza suprapopulării, oamenii construiesc zgârie-nori din ce în ce mai înalți. Problema cu acești zgârie-nori foarte înalți nu este doar costul, ci și posibilele consecințe în materie de planificare urbană. Un caz extrem este reprezentat de Londra. Structurile foarte înalte au schimbat atât de mult direcția și intensitatea vânturilor din oraș încât le-au întărit și au făcut zona periculoasă pentru bicicliști sau pietoni. Prin urmare, când vorbim despre orașe inteligente, indiferent că luăm în calcul: conducerea autonomă, vehiculele electrice, camerele pentru monitorizarea traficului și a mediului, supravegherea video pentru siguranța cetățenilor, inteligența artificială, IoT, cloud sau big data, toate trebuie să fie proiectate, realizate și implementate la scară umană. 

Orașul care se convertește și devine un oraș inteligent model

Un oraș care pare să fi înțeles deja acest lucru este Las Vegas. Dacă înainte, „Orașul Păcatelor” era recunoscut mai mult pentru cazinourile și hotelurile sale decât pentru faptul că este o capitală tehnologică în plină ascensiune, azi oficialii orașului speră să schimbe această percepție în special prin intermediul proiectelor de tip smart city, capitala mondială a divertismentului făcând nu doar pași, ci adevărate salturi în vederea obținerii și confirmării acestui statut. 

Dacă ar fi să dăm un singur exemplu, Vegas Loop este un sistem de transport public subteran complet electric, cu emisii zero, de aproximativ 55 km, în care pasagerii sunt transportați direct la destinație, fără opriri pe parcurs. Rețeaua subterană de tuneluri va folosi o flotă de mașini Tesla pentru a transporta oamenii dintr-un punct în altul. Însă pe lângă acest proiect de transport, să nu uităm că Las Vegas desfășoară cercetări și experimente privind rețelele 5G pentru oraș, diferiți senzori, Inteligența Artificială, învățarea automată și realitatea virtuală, așa că nu ar trebui să mire pe nimeni pretențiile acestuia de a deveni un etalon pentru orice oraș care se dorește inteligent, iar pe lângă aceasta și o „vatră urbană” la scară umană. 

Dacă e să ofer un pronostic, cred că tehnologia 5G va avea un impact major în evoluția orașelor, dând un nou sens atât orașului inteligent, cât și orașului sigur. Însă, una dintre problemele care trebuie rezolvate în legătură cu conectivitatea, așa cum am menționat și mai demult, se referă la confidențialitatea și la protecția datelor personale ale cetățenilor fiindcă un sistem atât de complex precum orașul inteligent presupune colectarea unor cantități uriașe de date și informații prin intermediul camerelor și senzorilor. 

Dacă e să tragem o concluzie, sunt convins că pentru a fi cu adevărat inteligent, un oraș inovator și digitalizat trebuie mai întâi de toate, să îmbunătățească calitatea vieții, bunăstarea și siguranța oamenilor, indiferent că vorbim despre locuitori sau despre vizitatorii ocazionali. Pentru că, spre deosebire de un oraș mecanic, ce funcționează asemeni unei mașinării, un oraș viu este un oraș care evoluează și se adaptează în mod constant la nevoile oamenilor.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Atleții reîmpăduririi

Next
Next

Calea către mobilitatea urbană sustenabilă: Evaluarea celei mai recente recomandări a Comisiei Europene