800 km cu un plin de… curent
În timp ce automobilele electrice fac deja parte din viața noastră de zi cu zi, electrificarea vehiculelor comerciale de mari dimensiuni pare să fie încă departe: se estimează că autocamioanele electrice reprezintă mai puțin de 1% din flota de vehicule comerciale ale SUA, deși tocmai transportul rutier de mărfuri este responsabil pentru o mare parte din emisiile de gaze cu efect de seră generate de industria transportului. În ciuda controverselor legate de achiziția și gestionarea Twitter, Elon Musk își continuă cursa către un viitor „electric”, livrând la cinci ani de la prezentarea lor, primele camioane complet electrice - o adevărată revoluție în domeniul transportului rutier de marfă.
Camionul poate să parcurgă aproximativ 800 de kilometri cu remorca complet încărcată, după cum s-a văzut în timpul cursei demonstrative, în cadrul căreia au fost transportate mărfuri de la Fremont la San Diego. Iar reîncărcarea durează între 35 și 45 de minute. Spațiul de depozitare este foarte amplu, la fel ca și cabina șoferului, care este dotată cu un scaun confortabil. Pentru a permite reîncărcarea rapidă a bateriei camionului, răspunzând astfel nevoilor celor care trebuie să facă deplasări continue, Tesla a dezvoltat un cablu răcit cu lichid, capabil să încarce cu până la un megawatt, iar compania a anunțat deja că tehnologia care va fi disponibilă anul viitor va fi folosită și la următorul Cybertruck.
Elon Musk și-a anunțat intenția de a produce 50.000 de camioane până în 2024, toate destinate Americii de Nord, aducându-și astfel contribuția la un ciclu de transport mai sustenabil. Compania PepsiCo, primul beneficiar al acestor camioane electrice, folosește deja 36 de vehicule în flota sa și se află într-un proces de modernizare a facilităților, plănuind să utilizeze 100 de camioane electrice de mare tonaj în 2023.
La doar câteva săptămâni de la darea lor în folosință, camioanele Tesla cumpărate și folosite de PepsiCo trebuie deja remorcate, spun gurile rele de pe internet. Nu cred să fie vorba despre un inconvenient ce caracterizează fiecare vehicul în parte, cât mai degrabă un caz izolat pe care cineva se străduiește să-l transforme în știrea zilei.
Cu toate acestea, dacă e să tragem o concluzie de la datele pe care le avem momentan la dispoziție, se poate afirma cu certitudine că deși schimbarea configurației flotei de vehicule de pe șosele este un proces lent și de durată, mă bucur să fiu martor la începuturile acestuia și sper să asist și la momentul său de glorie. Dacă e să dăm credit unei vorbe din bătrâni, „începutul e mai greu”. Tu ce părere ai, ți-ai dori să vezi circulând aceste camioane electrice și pe șoselele noastre?