TikTok: E la modă, e mișto, dar e și periculos

Fotografie de Solen Feyissa de pe Unsplash

Deși aplicația se laudă deja, conform propriilor estimări, cu mai mult de 1 miliard de utilizatori activi, (Statele Unite fiind țara cu cel mai mare număr, la final de 2022), Directorul FBI, Christopher Wray, consideră că TikTok reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, întrucât este o aplicație chinezească ce nu împărtășește valorile americane. Mai mult, el consideră că Partidul Comunist Chinez, aflat la putere în China, ar putea folosi aplicația pentru a-și exercita influența prin intermediul algoritmului TikTok și prin colectarea datelor utilizatorilor sau prin controlul software-ului în scopuri de spionaj.

Legile privind securitatea națională din China impun companiilor private care își desfășoară activitatea în această țară să furnizeze guvernului, la cerere, datele lor. Îngrijorările americanilor în legătură cu securitatea aplicației au persistat încă de la lansarea TikTok, care a devenit între timp cea mai descărcată aplicație din SUA în 2018.

Se pare că aceste îngrijorări legitime cu privire la interesele Republicii Populare Chineze au trecut Atlanticul, ajungând în inima UE, fiindcă am aflat recent că „pentru a spori securitatea cibernetică la nivelul instituției, Consiliul pentru gestiunea corporativă din cadrul Comisiei a decis să suspende utilizarea aplicației TikTok pe dispozitivele de serviciu. Această măsură urmărește să protejeze Comisia împotriva amenințărilor și acțiunilor la adresa securității cibernetice, care pot fi exploatate pentru atacuri cibernetice împotriva mediului corporativ al Comisiei. Evoluțiile în materie de securitate ale celorlalte platforme de comunicare socială vor fi, de asemenea, reexaminate în mod constant”.

Chiar dacă TikTok insistă asupra faptului că funcționează la fel ca și alte rețele sociale, personalului Comisiei Europene i s-a solicitat să dezinstaleze aplicația TikTok. Însă interdicția presupune, de asemenea, faptul că personalul Comisiei Europene nu poate utiliza TikTok nici pe dispozitivele personale care au instalate aplicații oficiale. „Măsura urmărește să protejeze Comisia împotriva amenințărilor și acțiunilor de securitate cibernetică care pot fi exploatate în vederea unor atacuri cibernetice împotriva mediului corporativ al Comisiei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a UE, Sonya Gospodinova.

Oficialii europeni sunt obligați să dezinstaleze aplicația până la 15 martie. Ca alternativă, aceștia pot șterge aplicațiile de serviciu de pe telefoanele personale dacă insistă să păstreze TikTok. Este pentru prima dată când Comisia Europeană suspendă utilizarea unei aplicații pentru personalul său, însă a refuzat, totuși, să divulge informațiile care i-au determinat pe membrii săi să ajungă la concluzia că aplicația prezintă riscuri semnificative în materie de securitate cibernetică pentru executivul UE.

Într-o declarație pentru POLITICO, TikTok a considerat că decizia a fost una eronată, conducerea companiei din China fiind surprinsă de faptul că cei din Comisie nu au stabilit un contact direct și nici nu au oferit vreo explicație concretă.

Spune-mi, tu cum vezi această hotărâre a Comisiei Europene? Consideri că este o măsură preventivă menită să protejeze oficialii UE de eventuale atacuri cibernetice și breșe de securitate sau o măsură restrictivă care le limitează libertățile personale? Crezi că populara aplicație ar putea fi interzisă și în rândul cetățenilor UE?

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Să devenim verzi: Iată cum se înrădăcinează spațiile verzi urbane în dezvoltarea sustenabilă

Next
Next

Pot cutremurele din Levant să deplaseze într-o direcție bună plăcile tectonice ale geopoliticii?